IP IntelligenceIP Lex ›Sign inBook a service

IP Intelligence › Ask a Question › Should I post-date my patent application?

Guided answer

Should I post-date my patent application?

Post-dating moves your application to a later date. It can buy time, but it never lets you add new matter, and it can cost you priority.

Section 17(1) can post-date the application by up to six months - but it has real costs.

High complexity - significant legal consequences

Before grant, the Controller may, on the applicant's request, post-date the application to a date not later than six months from the date it was actually made. Section 17 is subject to section 9.

  • Every claim's date moves later (section 11(7)). Anything published in the gap - by you or anyone else - becomes prior art.
  • Whether post-dating also moves the twelve-month deadline for the complete specification under section 9(1) is not clearly settled. Count from the original date unless your attorney advises otherwise.
  • Other countries may not accept a post-dated application as a basis for priority if the original filing is more than twelve months old. Plan foreign filings from the original date.
  • The request is made in the prescribed manner with the prescribed fee. Confirm the current form and fee with your patent attorney before filing.
  • If you only need more time to reply to an examination report, a Form 4 extension may be the simpler route (rule 24B(6)).

Read next

Start again

Not sure whether this applies to your invention?

The honest answer usually needs someone to look at your actual disclosure, your timeline and the prior art. That is a conversation, not an article.